Tuesday, October 21, 2014

Skolpresentation om inlåsning av friska personer i mentalsjukhus i Egypten

Efter en våldsam diskussion pga att dina föräldrar tror att du har konstiga åsikter, de säger att de hade ringt psykiatrisk sjukvård. De skulle komma och hämta dig på en kort tid, plåga dig och ge dig medicin för att kontrollera din hjärna. Du känner dig hotad. Inte bara ditt liv är hotad, utan allt som du är. De hatar att du har dina egna åsikter, stilar, ansiktsdrag, och kämpar för att avsluta din existens och ändra dig till en livlös kopia av alla de andra. Du försöker få de lyssna på dig, men de bara fortsätter attackera dig. Det känns som det är stängt, som du skriker högt på mitten av en öken och ingen lyssnar på dig, och du skriker ärligt av förtrycket. Sedan du vaknar. Det tar en stund förrän du griper att det är några år efter det, och du är i din egen lägenhet. Du hämtar din telefon och ringer din bästa vän för att berätta om din mardröm. Du lugnar dig när hon svarar. Det är slut, men du vet att det inte är slut för de andra …

Hej, jag heter Alyaa Elmahdy. Idag, jag ska prata om individer som är inlåsta i mentalsjukhus för att de tänker annorlunda, ateister, homosexuella, kvinnor som inte beter sig på sättet samhället vill at de beter sig på bl.a. Mina föräldrar brukade hota mig med att de skulle skicka mig till ett mentalsjukhus var jag skulle bo resten av mitt liv om jag inte ändrade mig till vad de och samhället ville att jag blev, en passiv kvinna utan personlighet.

Det har är att exempel av artiklar som visar att vad mina föraldrar har gjort är den normal reaktion till olikhet I Egypten. Även staten stödjer det.


De har är bilder på, Reem Abdelrazek, nu 22 år, en exceptionellt intelligent kvinna som vars far stängde henne i ett mentalsjukhus var hon var slagen och utsätta för elektrochock efter hon tog av sig hijab som hon var tvungen att ha på sig sedan hon var ett barn tills hon sa att hon såg en ängel som fick henne ta på sig higab igen så att de släpper henne. Hon bor nu självständigt I USA.På hennes blog, berätter hon sin historia.

Det här är Maryam Estenfanus. Jag tror hon är 19 eller 20 år nu. Sin far, vem slog och sexuellt trakasserade henne, låst henne in på olika mentalsjukhus i flera år för att hon lämnade kristendom och hade förhållanden med förre detta muslimer. Ett av de mentalsjukhusen tillhörde en kyrka, och personalen I sjukhuset tvingade henne att be.Maryam var en av de första få jag kände som brydde sig inte om vad folk tänker på dem och gjorde vad de trodde på, En av de få “vackra” människor som gör det lättare att leva i denne kvävande värld. Hon försökte rymma flera gånger, men hennes föräldrar hittade henne varje gång, brytade kontakt mellan henne och de personer som stödjer henne och låste henne in i sin lägenhet eller i ett mentalsjukhus. 
Få personer kampanjade för att fria Maryam.
Alla NGOs vi kontaktade vägrade hjälpa henne med orsaken att de lade sig inte i frågor som har någonting att göra med religion eller familjen, och när vi skrev om deras respons, de hotade att anmäla oss till polisen. Maryam släpptes utifrån sjukhuset efter att hon förlorade hoppet att leva som hon vill och ändrade sig under psykologiskt tryck. Hon accepterade att gifta sig med en kristen man som sexuellt trakasserad henne förut. Hon beter sig på ett ostabillt sätt nu. Ibland säger hon att hon är kristen och hon älskar sin pappa, och ibland tar hon kontakt med oss.

Ns Historia liknar Maryams på ett sätt. N är 19 år. Hon har en muslim familj och är kär i en förre detta kristen pojke. Hon försökte rymma, men sina föräldrar hittade henne med hjälp av polis. Polisen slag hennes pojkvän och kidnappade henne, sedan, låste hennes föråldrar henne på ett mentalsjukhus för en tid. Hon bor kvar med sina föräldrar och planerar för att rymma igen.

Det finns många mer historier som jag kan berätta för er, men ska berätta bara en historia till. Det är Mariam Hamdys. Jag har inte haft direkt kontakt med Mariam, men jag hoppas att en dag hon ska kunna ha kontakt med stödjande människor igen.

Mariam gjorde uppror, uttryckt sina tankar om religion och sociala normer på sociala medier, tog av slöjan som hon övertygande tog på sig, la ut bilder var hon kyssar sin pojkvän och försökte rymma ifrån detta fångläge som hon inte kunde tåla längre. Hon njutande av frihet, tog tåget ensam för det första gången i sitt liv, kände samma spänning som ett barn som börjar leva känner, tills sin föräldrar fångade henne igen.Nu är Mariam låst in på detta hus, har ingen tillgång till en dator eller en mobil, och är tvungen att äta epilepsi medicin som en religiös psykiater föreskrev till henne bara för att hon lyder inte familj, samhället och religion.Det finns en stor kampanj för att fria henne. Här är en facebook sida för kampanjen (https://www.facebook.com/FreeMariamHamdy), men staten, lagar och samhällt står mot hennes välja att leva fri.Det känner så hemskt att veta att hon lidar som jag gjorde förut, men att inte kunna göra någonting för att hjälpa henne. Det minsta jag kan göra är att berätta vår historia till er.
Tack för att ni har lyssnat

Har ni frågor?

Länkar på arabiska:

Reem:

Maryam:


Mariam: